Veenilaiendid ja ravisukk! Miks veenilaiendid tekivad ja kuidas neid kontrolli all hoida.

Mis on veenilaiendid ja miks need tekivad?

Veenilaiendid on lääne maailmas aina rohkem leviv haigus, mõjutade nii lausa pea iga neljandat inimest. 50ndates esineb veenilaiendeid lausa ligi 40% naistel. Ei tasu aga arvata, et veenilaiendid on ainult naiste probleem.
Üsna sagedaselt on veenilaiendid ülekaalulistel, kuid need võivad esineda nii naistel kui meestel, kellel kehakaaluga probleeme pole. Oma rolli mängib ka geneetika. Kui mõlemal vanemal on veenilaiendid, siis on soodumus veenilaiendite tekkeks lausa 90%. Probleemi tekkimise põhjuseks võib olla ka töö iseloom.

Järjest enam leiab tõestust veenilaiendi tekkimise teooria, mille kohaselt haigestuvad esmalt väiksemad veenid pindmisest veenisüsteemist – põhiveenide lisaharud. Haigestunud veen ei suuda täita oma ülesannet hoida verd voolamas ühes suunas, n-ö varbast südamesse, veri jääb püsima veenilaiendisse ning võib esile kutsuda ümbritsevate kudede kahjustust.

Haiguse süvenemisel kutsub vere pendeldamine veenilaiendis esile järjest enama hulga ühenduses olevate veenide haigestumise, kuni tekib refluks ehk vere pendeldamine ja põhiliste pindmiste veenide laienemine. Veenisüsteemi kaudu liigub hapnikuvaene veri jäsemetest südame poole. Kuna veri peab veenisüsteemis liikuma gravitatsioonijõule vastu ning varvaste vahel teist nii suurt pumpa kui süda ei ole (süda on arteriaalse vere ringipumpamiseks), pidi loodus midagi muud välja mõtlema, et veri õigeks ajaks südamesse jõuaks.

Kõige sagedasemaks veenihaiguseks peetakse jalgade pindmiste veenide varikoosset laienemist ehk veenilaiendeid, mis avalduvad inimese jalgadel sinakate läbi naha paistvate mügarike näol.
Nende kulgu saab iga inimene ise edukalt jälgida, sest varikoosi korral tekivadki haiguse alguses vaid üksikud nahast kõrgemad sinakad mügarikud ehk komud. Mida aeg edasi, seda tihedamaks need lähevad. Kui algusfaasis on need justkui esteetiline probleem, siis hiljem võivad tekkida valud ning krambid säärelihastes. Jalad väsivad oluliselt kiiremini kui varem ja peale pikka seismist muutuvad jalad äärmiselt raskeks. Mõningatel juhtudel võib juhtuda ka seda, et jalad lähevad tursesse.

Risifaktorid veenilaiendite tekkimiseks:

  • Geneetiline soodumus
  • Seisev töö
  • Istuv töö
  • Ülekaal
  • Pikk kasv
  • Suitsetamine
  • Rasedus
  • Naissugu
  • vanus

Operatsioon või ravisukad?

Nii kaua, kui varikoos ei põhjusta vaevusi, kas või kosmeetilisi, ei ole hädavajalik veenikomusid kirurgiliselt korrigeerida. Kui aga veenilaienditele lisaks on pärast suuremat koormust, jalg turses, säärel muutub naha värvus, võiks kaaluda kindlasti kaaluda kompressioonravi alustamist. Ravisukad on tõhus profülaktiline vahend veenilaiendite kontrolli all hoidmiseks. Vältida tuleks nahamuutuste tõttu tekkiva troofilise haavandi staadiumit. Ära lase probleemil sinnamaale kulgeda.

Kompressioonravi on ainus efektiivne mittekirurgiline meetod kroonilise venoosse puudulikkuse leevendamiseks.

Ära lase probleemil kasvada suureks vaid enneta seda. Nii nagu hambapesu aitab ära hoida aukude teket, nii aitavad ka ravisukad ära hoida paljude probleemide kasvamist tõsiseks probleemiks.

Kuidas ravisukk töötab?

Riskifaktorite tulemusena veenisisene rõhk tõuseb või siis toimuvad muutused veeni seinas. Aja möödudes veeni sein nõrgeneb. Suur rõhk, pehme veeni sein ja tulemus on käes- jalgadele tekivadki veenilaiendid. Selleks, et hoida rõhku kontrolli all ning anda puhkust veeni seintele soovitamegi kasutada kompresssioontooteid.
Väljastpoolt tulev surve soodustab verevoolu, veresooned ei veni enam rohkem välja ning paistetus ja sellega kaasnev valu leeveneb. Rõhk sukkades on tugevaim pahkluul ja väheneb sujuvalt kuni reie keskosani, suunates verd südame poole. Kui ilma sukata voolab Sinu jalgades “laava”, siis koos sukkadega enam mitte.

Haigekassa kompenseerib venoossete probleemide korral 90% ravisuka hinnast.

Venoossete probleemide korral, on Teil võimalik saada haigekassa 90% soodustusega ravisukad, ravipõlvikud või ravikompressioon sukkpüksid ja haavandi põlvikute komplekt. Juhul kui Teil on diagnoosikoodid ( I83.0, I83.1, I83.2 ja I87.2), mis annavad retsepti väljakirjutamise õiguse siis saab perearst Teile väljastada kompressioontoote retsepti (kompressioontoode kroonilise venoosse puudulikkuse ja haavandite raviks). Ravijuhend.

MediPlus pakub meditsiiniseadme andmebaasis(MSA) registreeritud Eesti Haigekassa poolt kompenseeritud kompressioontooteid JOBTS ja MEDI.

Näidustused kompressioontoote saamiseks:

  • Varikoos (ulcer) haavand jalal
  • Krooniline venoosne puudulikkus ehk veenipuudulikkus
  • Alajäsemete veenilaiendid ehk vaariksid põletikuga ehk veenipõletik
  • Veenilaiendi ehk veenikomud ehk vaariksid
  • Tromboosi ravi toetamiseks

LOE KA: Jala veenilaiendite ja kroonilise venoosse puudulikkuse diagnoosimine ning ravi

Hoia ennast. Märka oma keha muutusi ja tegutse enne, kui probleem liiga suureks läheb.